Σελίδες

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Έγχορδα συμφωνικής ορχήστρας


Γεια σας, παιδιά!
Σε αυτό το μάθημα θα γνωρίσουμε τα έγχορδα μουσικά όργανα της συμφωνικής ορχήστρας, δηλαδή τα μουσικά όργανα που έχουν χορδές, όπως η κιθάρα! 😺

Ας δούμε, όμως, πρώτα τι είναι μια "συμφωνική ορχήστρα"!

Όπως, ίσως, γνωρίζετε, η ορχήστρα είναι μία μικρή ή μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων που παίζουν μαζί μουσική και τους συντονίζει ο μαέστρος. Όταν η ομάδα αυτή παίζει κλασική μουσική, τότε πρόκειται για μία συμφωνική ορχήστρα. Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε μία συμφωνική ορχήστρα!


Τα μουσικά όργανα που συμμετέχουν σε μία συμφωνική ορχήστρα είναι συγκεκριμένα. Για παράδειγμα, σε μία συμφωνική ορχήστρα δε θα συναντήσουμε ποτέ μπουζούκια! 😁

Τώρα, ας δούμε ποια είναι τα έγχορδα μιας συμφωνικής ορχήστρας:

Η οικογένεια του βιολιού ή αλλιώς η οικογένεια εγχόρδων που παίζονται με δοξάρι, αποτελείται από το βιολί (μικρό παιδάκι), τη βιόλα (μεγάλο παιδάκι), το βιολοντσέλο (μαμά) και το κοντραμπάσο (μπαμπάς). Και τα τέσσερα αυτά όργανα έχουν τέσσερις χορδές και παίζονται με δοξάρι, με διαφορετικό τρόπο, όμως, το καθένα. Το βιολί και η βιόλα παίζονται κρατώντας τα στον ώμο.
Ο μουσικός που παίζει βιολοντσέλο κάθεται σε μία καρέκλα και το αγκαλιάζει από πίσω για να παίξει, ενώ ο μουσικός που παίζει κοντραμπάσο είναι είτε όρθιος είτε καθιστός σε ένα ψηλό σκαμπό και πάλι αγκαλιάζει το κοντραμπάσο για να παίξει.

Βιολί -  Βιόλα - Βιολοντσέλο - Κοντραμπάσο

Ένα ιδιαίτερο έγχορδο της συμφωνικής ορχήστρας είναι και η άρπα. Έχει τριγωνικό σχήμα και παίζεται με τα δάχτυλα. Σίγουρα θα την έχεις ακούσει σε κάποια ταινία με νεράιδες! Ο ήχος της είναι αέρινος!
Άρπα

💣 Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως όσο πιο μικρό είναι ένα όργανο τόσο πιο "λεπτή" φωνή έχει. Έτσι στην οικογένεια του βιολιού την πιο "λεπτή" φωνή την έχει το μικρό παιδάκι της οικογένειας, δηλαδή, το βιολί, και την πιο βαθιά φωνή την έχει ο μπαμπάς, δηλαδή το κοντραμπάσο. Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει και στην οικογένειά σου; Ο μπαμπάς έχει την πιο βαθιά φωνή και το μικρό παιδάκι την πιο "λεπτή"!

Ας δούμε και πώς παίζονται και ακούγονται τα έγχορδα που γνωρίσαμε στο παρακάτω βίντεο:



Τώρα, θα προσπαθήσεις να κάνεις την παρακάτω αντιστοίχιση και είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρεις!

💥Αν θέλεις να δεις πιο μεγάλη την άσκηση, πάτησε το τετράγωνο με τα κόκκινα βελάκια.
(σύνδεσμος άσκησης)



Καλή συνέχεια!