Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

3 Δεκέμβρη - Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

 

Ήδη από το 1992 έχει θεσπιστεί και καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία να εορτάζεται την 3η Δεκεμβρίου. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας αναφορικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, έτσι ώστε αυτά να υποστηρίζονται σε όλα τα επίπεδα και να ζουν αξιοπρεπώς. Με αφορμή αυτήν την Ημέρα, παραθέτω παρακάτω κάποιες προτάσεις για να ασχοληθούμε μέσα στην τάξη. 

Α΄-Γ΄ τάξεις
Στις μικρές τάξεις θα διαβάσω την ιστορία "Κάποτε στη Μελωδιούπολη" του Γιώργου Κωνσταντινίδη. Κάθε χρόνο, τη διαβάζω στους μικρούς μαθητές μου για την Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (6 Μαρτίου), καθώς σχετίζεται με τον εκφοβισμό και τις συνέπειές του. Με μία μικρή παραλλαγή, όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ.
Πρόκειται για "μία ιστορία για τη μουσική, τη διαφορετικότητα και την αποδοχή", όπως αναφέρεται στο εξώφυλλο του βιβλίου. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν ερωτήσεις για συζήτηση για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή με έναυσμα την ιστορία. Επίσης, στο βιβλίο περιλαμβάνεται CD με τραγούδια σχετικά με την ιστορία, ένα από τα οποία μπορούμε να ακούσουμε στο παρακάτω βίντεο.


"Υπάρχει μια πόλη όπου ζουν μόνο όργανα, η Μελωδιούπολη. Όλα κυλούσαν όμορφα, ώσπου μια ημέρα τα όργανα μπερδεύτηκαν! Τα έγχορδα με τα πνευστά και τα κρουστά, έγιναν ένα! Ποιος θα τα βοηθήσει; Δύο ντετέκτιβ αναλαμβάνουν να λύσουν το μυστήριο, μα τελικά θα πρέπει να τους βοηθήσει κάποιος."

Δ΄-Στ΄ τάξεις
Στις μεγάλες τάξεις θα ασχοληθούμε με μουσικούς που είναι - ήταν ΑμεΑ. 
Καλή συνέχεια!