Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Μουσικής για το Δημοτικό


Ο διορισμός μου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, εκτός από απέραντη χαρά, έφερε και ορισμένους προβληματισμούς. Καθώς εργαζόμουν ως αναπληρώτρια πολλά χρόνια, αλλάζοντας σχολεία κάθε σχολική χρονιά, τα μαθήματα που έκανα ήταν ίδια από τάξη σε τάξη, χωρίς να μπορώ να έχω μια συνέχεια - εξέλιξη αυτών. Το ίδιο έκανα και την προηγούμενη σχολική χρονιά, στο τέλος της οποίας συνειδητοποίησα ότι την επόμενη σχολική χρονιά δε θα μπορώ να κάνω κάποια μαθήματα, για παράδειγμα, στους μαθητές της έκτης τάξης, γιατί τα έκανα πέρυσι, όταν τα παιδιά πήγαιναν στην πέμπτη τάξη. 

Συνεπώς, αφού πλέον θα έχω ένα τουλάχιστον σχολείο σταθερό, έπρεπε να αποφασίσω τι θα διδάσκω σε κάθε τάξη για να υπάρχει μία συνέχεια. Ψάχνοντας, λοιπόν, βρήκα τα νέα προγράμματα σπουδών, τα οποία προς το παρόν εφαρμόζονται πιλοτικά στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, ενώ από το σχολικό έτος 2023-2024 θα εφαρμόζονται σε όλα τα σχολεία.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Μουσικής περιλαμβάνει 4 Θεματικά Πεδία, με συγκεκριμένο περιεχόμενο και έννοιες, ενώ αναπτύσσεται σπειροειδώς, κινούμενο με δραστηριότητες διαβαθμισμένης δυσκολίας, σύμφωνα με την τάξη και το επίπεδο εκπαίδευσης. Έτσι, καθώς οι μαθητές μεγαλώνουν και ωριμάζουν, μεγάλο μέρος του ΠΣΜ επαναλαμβάνεται με διαφορετικούς και πιο σύνθετους τρόπους σε κάθε επίπεδο, ακολουθώντας, όμως, τους βασικούς στόχους του. Επίσης, το νέο ΠΣΜ οργανώνεται σε ομάδες τάξεων (Α΄-Β΄, Γ΄-Δ΄ και Ε΄-Στ΄) και περιλαμβάνει προτεινόμενες δραστηριότητες σε κάθε Θεματικό Πεδίο (ΦΕΚ 6433-Β΄/31-12-2021, τ. Β΄).

Ακολουθεί ένας πίνακας, στον οποίο έχω συγκεντρώσει μία περίληψη του ΠΣΜ, με παραδείγματα από τα βιβλία της Μουσικής του Δημοτικού και προτεινόμενες ακροάσεις. 


Καλή συνέχεια!