Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Bella ciao


Γεια σας, παιδιά!
Σήμερα θα ασχοληθούμε με το τραγούδι Bella Ciao! Πολλοί από εσάς θα το ξέρετε από την τηλεοπτική σειρά La Casa de Papel, όπου οι πρωταγωνιστές (και όχι μόνο) το τραγουδούν συχνά!
 Γιατί έβαλα σαν αρχική εικόνα του μαθήματος τη μάσκα που φορούν οι πρωταγωνιστές της συγκεκριμένης σειράς;  
Στη μάσκα βλέπουμε το πρόσωπο του ισπανού Σαλβαδόρ Νταλί (1904-1989), ενός πολύ γνωστού και εκκεντρικού ζωγράφου του 20ου αιώνα.  Τα έργα του είναι σουρρεαλιστικά, ανήκουν δηλαδή στο καλλιτεχνικό ρεύμα του σουρρεαλισμού ή αλλιώς υπερρεαλισμού, όπου ο πραγματικός κόσμος μεταμορφώνεται σε φανταστικό, αναπαριστώντας τα όνειρα και την πραγματικότητα, χωρίς λογική και πολλές φορές με χιούμορ. 
Μπορείτε να μπείτε στο Μουσείο του Νταλί και πατώντας στα κυκλάκια να περιηγηθείτε στις διάφορες αίθουσες! Επίσης, μπορείτε να μπείτε στη Γκαλερί του Νταλί και να δείτε τα έργα του.

 Τι σχέση έχει ο Νταλί με το La Casa de Papel και γιατί οι πρωταγωνιστές φορούν μάσκα με το πρόσωπό του για να κάνουν... τις δουλειές τους;


Ο Νταλί, παρότι θεωρείται εκπρόσωπος του σουρρεαλισμού, επηρεάστηκε κι από ένα άλλο καλλιτεχνικό ρεύμα... τον ντανταϊσμό, ένα καλλιτεχνικό κίνημα αναρχίας που αναπτύχθηκε μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ουσιαστικά ήταν ένα τρόπος διαμαρτυρίας ενάντια στη βαρβαρότητα του πολέμου. Έτσι, και στη σειρά οι πρωταγωνιστές θέλουν να βγάλουν μεν λεφτά, αλλά και να δώσουν σε όσους έχουν ανάγκη. Σίγουρα, όμως, θέλουν να αντισταθούν στην κατάχρηση της εξουσίας, από όπου κι αν προέρχεται αυτή!


 Εδώ ερχόμαστε στο τραγούδι Bella Ciao, που ακούμε αρκετά συχνά στη συγκεκριμένη σειράΕίναι ένα ιταλικό επαναστατικό τραγούδι ενάντια στον φασισμό του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, που γίνεται από ύμνος της ιταλικής αντίστασης κατά των φασιστών, ύμνος της αντίστασης των πρωταγωνιστών της σειράς κατά της κατάχρησης εξουσίας. Ακούστε το στο παρακάτω βίντεο:

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε την ιστορία και διάφορες εκτελέσεις του Bella Ciao, καθώς και τους στίχους σε πολλές γλώσσες...
                                                                                 Πατήστε εδώ για να ανοίξει ολόκληρο 
Δημιουργήθηκε με το Padlet

και να το συνοδεύσετε ρυθμικά:


Αρκετά νομίζω ότι είπαμε, ώρα να πιάσουμε τις φλογέρες μας! 

 Ακολουθεί η παρτιτούρα του τραγουδιού:


 Οι μόνες νότες που δεν έχουμε μάθει μέχρι τώρα είναι οι ψιλές Μι΄ και Φα΄. Και οι δύο παίζονται όπως οι χαμηλές Μι και Φα, μόνο που αφήνουμε μισάνοιχτη την πίσω τρύπα. Ξέρω ότι σας φαίνεται δύσκολο, αλλά δεν είναι και τόσο! Λίγη εξάσκηση θέλει!

 Στο βίντεο που ακολουθεί θα μπορέσετε να θυμηθείτε πώς παίζονται όλες οι νότες του τραγουδιού. 

Όσοι έχετε γερμανικού τύπου φλογέρες θα πρέπει να προσέξετε στη νότα Φα, γιατί στο βίντεο η φλογέρα είναι μπαρόκ. Δεν πειράζει, εσείς θα παίξετε τη Φα, όπως πρέπει στη φλογέρα σας. 

Επίσης, αφού μελετήσετε καλά το τραγούδι μπορείτε να ακολουθήσετε τη συνάδελφο στο βίντεο, η οποία όσο πάει, παίζει και πιο γρήγορα το τραγούδι, μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή ταχύτητα!



 Τέλος, ακόμη ένα βίντεο, όπου θα δείτε ταυτόχρονα πώς παίζεται το Bella Ciao με μπαρόκ φλογέρα ή με γερμανικού τύπου. 

Προσοχή στις νότες που παίζει στο βίντεο, γιατί είναι λίγο διαφορετικές στο τέλος!



Καλή επιτυχία!