Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Τριγυρίζοντας ακούω


Γεια σας, παιδιά!
Σήμερα θα ξεκινήσουμε με μία ερώτηση... 
Θυμάστε την επίσκεψή μας στον ραδιοφωνικό σταθμό;
Ναι, για την εκδρομή του Οκτωβρίου μιλάω... τότε που παίξατε ποδόσφαιρο μέχρι τελικής πτώσης με αντίπαλους τους δασκάλους! Ε, πριν από το πάρκο είχαμε πάει στον ραδιοφωνικό σταθμό! Ελπίζω κάποιοι να το θυμούνται!  Είχαμε δει πώς γίνεται μία ραδιοφωνική εκπομπή! 

Λοιπόν, σήμερα θα ακούσουμε ραδιοφωνικές εκπομπές από όλον τον κόσμο, πατώντας εδώ!

Θα δείτε την υδρόγειο, την οποία μπορείτε να τη γυρίσετε με το ποντίκι σας... με το - πλησιάζετε και με το + απομακρύνεστε. Οι φωσφοριζέ τελείες είναι ραδιοφωνικοί σταθμοί και μπορείτε, πατώντας επάνω με το ποντίκι, να ακούσετε τι παίζουν την ίδια στιγμή!


Υπάρχει, όμως, κι ένα άλλο "ραδιόφωνο", το Radio Aporee (εδώ). Πάλι θα δείτε την υδρόγειο, με το + και το -, όμως, τώρα η κάθε κόκκινη κουκίδα αντιστοιχεί σε ένα ηχοτοπίο.


Ηχοτοπίο είναι
  • όλοι οι ήχοι που ακούμε ταυτόχρονα, όταν βρισκόμαστε σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, όπως στο σπίτι, στη γειτονιά, στην πόλη, στο δάσος. Στο βίντεο θα ακούσετε το ηχοτοπίο της Αθήνας.

  • οι συνθέσεις που δημιουργήθηκαν από τον συνδυασμό ενός ηχοτοπίου με ένα άλλο είδος μουσικής, όπως θα ακούσετε στο παρακάτω βίντεο, το οποίο το δημιούργησε ένα δεκάχρονο κορίτσι από την Αυστραλία.

  • Επίσης, το ηχοτοπίο αλλάζει, ανάλογα με την ώρα της ημέρας (ηχοτοπίο κλειστού ή ανοιχτού σχολείου) ή εποχή του χρόνου (το δάσος τον χειμώνα ή το καλοκαίρι). Ακούστε στο παρακάτω βίντεο το ηχοτοπίο της Σαντορίνης κατά τη διάρκεια του χρόνου.
(σύνδεσμος βίντεο)

👉 Μπορείτε να ηχογραφήσετε με το κινητό το ηχοτοπίο της γειτονιάς σας το πρωί και το απόγευμα και να δείτε αν υπάρχουν διαφορές!

👉 Πατώντας εδώ μπορείτε να παίξετε ακούγοντας και δημιουργώντας ηχοτοπία

1η δραστηριότητα:
Δοκιμάστε να ξεχωρίσετε τα ηχοτοπία στην παρακάτω άσκηση:


2η δραστηριότητα:
  • πατήστε στο Radio Aporee
  • βρείτε πρώτα τη γειτονιά σας και μετά το σπίτι σας
  • ξεκινώντας από το σπίτι σας, βάλτε στόχο να πάτε κάπου, για παράδειγμα στην πλατεία ή σχολείο ή στο σπίτι ενός φίλου σας. 
  • σημειώστε πρόχειρα σε ένα χαρτί τον χάρτη της διαδρομής σας.
  • σημειώστε στο χαρτί τους ήχους που ξέρετε ότι θα ακούσετε στη διαδρομή, π.χ. την καμπάνα της εκκλησίας, το αυτόματο πότισμα σε κάποιο σπίτι ή χωράφι, κάποιον χαρακτηριστικό ήχο από μαγαζί, κ.ά.
  • κάντε τη συγκεκριμένη διαδρομή και
  • ηχογραφήστε τους ήχους που σημειώσατε από την αρχή στον χάρτη.
Εναλλακτικά, μπορείτε αντί να ηχογραφήσετε τους ήχους, να τους αναζητήσετε εδώ.

Αυτό που μόλις κάνατε ήταν ένας ηχητικός περίπατος.

* μπορείτε να συγκρίνετε μεταξύ σας τους ηχητικούς περιπάτους σας, ξεκινώντας ο καθένας από το σπίτι του και καταλήγοντας όλοι στο σχολείο ή σε όποιο άλλο σημείο θέλετε.

Καλή συνέχεια!