Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Mουσικά επιτραπέζια παιχνίδια

 

Πάντοτε, τις τελευταίες μέρες των μαθημάτων πριν από τις διακοπές, μου αρέσει να παίζω με τους μαθητές μου μέσα στην τάξη μουσικά επιτραπέζια παιχνίδια. Είναι μια ευκαιρία για επανάληψη όσων έχουμε κάνει, αλλά και για να μάθουν καινούρια πράγματα μέσα από το παιχνίδι. Φυσικά, όποιο παιχνίδι και να παίξουμε, τους χωρίζω σε ομάδες για να υπάρχει συνεργασία μεταξύ τους και να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. 
Με το πέρασμα των χρόνων έχω αποκτήσει ορισμένα μουσικά επιτραπέζια, τα οποία παρουσιάζω παρακάτω και τα προτείνω ως μία ευχάριστη εναλλακτική δραστηριότητα μέσα στο μάθημα, καθώς τα παιδιά χαλαρώνουν και μαθαίνουν ταυτόχρονα.

  • Θυμάμαι τα μουσικά όργανα

Πρόκειται για ένα παιχνίδι μνήμης με μουσικά όργανα, όπως ντέφι, ηλεκτρική κιθάρα, μαράκες, σαξόφωνο, αλλά και μπόνγκος, μπαλαλάικα. Μπορούμε να το συνδυάσουμε με τα μαθήματα, όπου δείχνουμε τα μουσικά όργανα. Οι μαθητές εξασκούν την παρατηρητικότητά τους και ταυτόχρονα θυμούνται/μαθαίνουν κάποια μουσικά όργανα.

  • Μουσικό φιδάκι


Ένα διαχρονικό παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους! Το ενδιαφέρον με αυτό το φιδάκι είναι πως έχει πεντάγραμμα και πνευστά όργανα από τον Μεσαίωνα αντί για σκάλες και φιδάκια, οπότε μπορούμε να το συνδυάσουμε με Ιστορία της Μουσικής. Μάλιστα, στις οδηγίες του παιχνιδιού περιέχονται και τα ονόματα των μουσικών οργάνων!
Επειδή μπορεί να πάρει αρκετή ώρα για να κερδίσει κάποια ομάδα, χρειάζεται να ορίσουμε από την αρχή τι αριθμό πρέπει να ρίξουν με το ζάρι όταν είναι κοντά στο 100 για να τερματίσουν. Προσωπικά, τους λέω ότι πρέπει να ρίξουν στο τέλος ακριβώς τον αριθμό που χρειάζεται για να φτάσουν στο 100, αλλιώς χάνουν τη σειρά τους. 

  • Μουσική Τόμπολα

Το συγκεκριμένο παιχνίδι περιέχει καρτέλες με μουσικά όργανα (χορδόφωνα, αερόφωνα, ιδιόφωνα και μεμβρανόφωνα). Το ενδιάφερον είναι ότι πολλά από τα όργανα που απεικονίζονται είναι από άλλες χώρες και όχι ιδιαίτερα γνωστά στα παιδιά. Έτσι, μπορούμε να το συνδυάσουμε με μαθήματα, όπου θα γνωρίσουμε τη μουσική και τα μουσικά όργανα από διάφορες χώρες.

  • Μαθαίνω τα ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα και παιχνίδια

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Νομίζεις πως τα μουσικά όργανα χρησιμεύουν μόνο στο χορό και στο τραγούδι; Κι όμως τα παιδιά σε άλλες εποχές συνήθιζαν να συνοδεύουν και τα παιχνίδια τους μ' εκείνα. Άλλοτε τραγουδώντας ή μουρμουρίζοντας σκοπούς μέσα σε αυτά. Στην προσπάθειά τους να μιμηθούν φωνές πουλιών και ζώων, του αέρα ή του νερού, αλλά και συνοδεύοντας τα κάλαντα της Άνοιξης, με το όργανο μεταμόρφωναν το παιχνίδι. Παίζοντας και συ με τις κάρτες, μαθαίνεις γρήγορα και εύκολα όλες τις κατηγορίες των παραδοσιακών οργάνων γνωρίζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Εμπρός, λοιπόν, το γλέντι ξεκινά...

Πρόκειται για ένα παιχνίδι μνήμης, το οποίο περιέχει κάρτες με χορδόφωνα, αερόφωνα, ιδιόφωνα και μεμβρανόφωνα παραδοσιακά όργανα της Ελλάδας, καθώς και κάρτες με πληροφορίες για κάθε ένα από αυτά. Έτσι, μπορούμε να το συνδυάσουμε με μαθήματα για την παραδοσιακή μουσική μας.


  • Music Finale + Junior edition

Πρόκειται για ένα παιχνίδι που έχει σκοπό την εκμάθηση των 7 νοτών της μουσικής (μεσαίο ντο έως σι 3ης γραμμής), καθώς περιέχει κάρτες με τις νότες στο πεντάγραμμο και κάρτες με το όνομά τους. Στο φυλλάδιο με τις οδηγίες προτείνονται 4 παιχνίδια. Προσωπικά, το χρησιμοποιώ ως παιχνίδι μνήμης, αναποδογυρίζοντας τις κάρτες, καθώς και ως παιχνίδι αντιστοίχισης. 
Η συγκεκριμένη έκδοση περιλαμβάνει και την junior edition του παιχνιδιού, καθώς περιέχει κάρτες με εικόνες, όπου οι μικροί μαθητές θα πρέπει να εντοπίσουν το όνομα της νότας που κρύβεται μέσα στη λέξη (π.χ. παντόφλες, ελέφαντας, ψωμί). Φυσικά, προτείνονται και άλλα παιχνίδια με τις συγκεκριμένες κάρτες, απλά αυτό χρησιμοποιώ περισσότερο!

  • Βρες τη μουσική λέξη

Το συγκεκριμένο παιχνίδι μου θυμίζει το Taboo, καθώς πρέπει να περιγράψουμε μία λέξη, χωρίς να πούμε κάποιες άλλες. Είναι ιδανικό για επανάληψη μουσικών οργάνων, όρων, εννοιών, κτλ. Το χρησιμοποιώ σε όλες τις τάξεις, καθώς χωρίζω τις λέξεις ανάλογα με το επίπεδο. Μάλιστα, στις μικρές τάξεις περιγράφω εγώ τις λέξεις για να υπάρχει καλή ροή (κάποιες φορές το κάνω και στις μεγάλες τάξεις) και αν η ομάδα βρει τη λέξη, κερδίζει την κάρτα. Εννοείται ότι χρησιμοποιώ κλεψύδρα ή χρονόμετρο.

  • Avanti Maestro

Ουσιαστικά, αυτό το παιχνίδι περιέχει 10 παιχνίδια σε 1 και ο σκοπός του είναι η εξοικείωση των μαθητών με τα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας. Βέβαια, στο παιχνίδι περιέχονται και κάποιες κάρτες με όργανα που δεν ανήκουν στην ορχήστρα, καθώς και κάρτες μαέστρου - μπαλαντέρ. Καθένα από τα δέκα παιχνίδια έχει όνομα, όπως άρια, πρελούδιο, συμφωνία, σουίτα, κτλ, οπότε μπορούμε να συνδυάσουμε κάθε παιχνίδι με συζήτηση και μουσική ακρόαση αντίστοιχων έργων.

Καλή διασκέδαση!


* Κάποια από τα παραπάνω παιχνίδια είναι εξαντλημένα, όμως, μπορούμε να πάρουμε ιδέες και να φτιάξουμε τα δικά μας!